I det siste har det oppstått nye og mer sofistikerte svindelmetoder der svindlerne forsøker å overtale deg til å overføre penger fra din konto til en annen "sikker konto" i banken. De fremstår ofte som bankrådgivere og overføringen må skje fort - helst med dem på tråden. Dette er en ny type svindel, der svindlerne spiller på følelsen av hastverk for å få deg til å handle raskt uten å tenke godt gjennom hva du faktisk gjør.

Ikke gå i fellen! Vi vil aldri be deg overføre penger til en annen konto i banken. Får du en slik telefon - legg på!

Slik beskytter du deg mot svindel:

 1. Vær kritisk til uventede henvendelser.
  Spesielt når de tilsynelatende kommer fra en som utgir seg for å være fra banken, politiet, eller andre offisielle instanser. Husk at banken din vil aldri be deg overføre penger til en "sikker konto" eller oppgi sensitiv informasjon som BankID, PIN-koder eller passord over telefon.
 2. Ta deg tid! 
  Føler du press til å handle raskt, ta et steg tilbake og tenk. Svindlere spiller ofte på følelser for å få deg til å ta lite gjennomtenkte valg.
 3. Ikke gå i e-postfellen! 
  Vær forsiktig med e-poster som ser ut til å komme fra offisielle organer som banken din, ditt teleselskap, Skatteetaten eller Posten. Ikke klikk på lenker som ber deg om å logge inn for å oppdatere dine personopplysninger eller betale noe. Bruk alltid bankens offisielle nettside for å logge inn i nettbanken. Det samme gjelder når du må logge inn hos Skatteetaten eller Posten.
 4. Hold personlig informasjon privat.
  Vær forsiktig med å dele personlig informasjon, spesielt på internett eller med ukjente personer. Del aldri sensitiv informasjon som for eksempel BankID-passord, PIN-koder eller personnummeret ditt. 
 5. Hold deg unna lokketilbud.
  Ignorer tilbud om investering i kryptovaluta eller aksjer som virker for gode til å være sanne, spesielt hvis de kommer over telefon. Meld fra til banken din om mistenkelig aktivitet som promoterer tilbud som tilsynelantende kommer fra dem.

Vil du vite mer? Ta en titt på Finans Norge sin informasjonsside om svindel. Her finner du mer informasjon om de ulike svindelmetodene og flere gode råd fra blant annet Politiet og BankID.

Husk! Når noe virker for godt til å være sant, er det ofte det.